tiistai 4. tammikuuta 2011

Tähti: Tom Cruise

Aloitetaanpa uusi sarja. Monet meistä valitsevat katsomansa elokuvat sen perusteella kuka on ohjaaja, mutta veikkaisin että vielä useammat tekevät päätöksen näyttelijäkaartin perusteella. On siis ihan perusteltua antaa joillekin mielenkiintoimmista tähdistä hieman ikiomaa palstatilaa blogissani.

Aloitamme lapsuuden ihastuksestani, miehestä, jonka hymy valaisisi pienen kaupungin. Tom Cruise, tai tuttavallisemmin Tomppa, oli varmaan ensimmäinen näyttelijä jota olen kutsunut lempinäyttelijäkseni. Myönnettäköön, että syyt eivät olleet täysin työsuorituksiin perustuvia. Cruise on yksi niistä näyttelijöistä, jotka eivät koskaan kykene täysin karistamaan roolista omaa karismaansa - ei sillä että siihen olisi minkäänlaista tarvettakaan. Cruisen suosio perustuu varmasti yhtä paljon hänen ulospäinsuuntautuneisuuteensa ja yltiöpositiiviseen asenteeseensa kuin hyviin roolisuorituksiin.

Tom Cruise on pysynyt parrasvaloissa jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Oprahin sohvalla pomppiminen on siis ollut vain yksi Tompan lukuisista tempauksista ja uskonpa, että kuulemme hänestä vielä toiset kolme vuosikymmentä. Riskibisnes ja Top Gun nostivat miehen massojen tietoisuuteen ja sellaiset leffat kuin Syntynyt 4. heinäkuuta, Veren vangit ja Viimeinen samurai, ovat hänet siellä pitäneet. Edelliset eivät kuulu omalle Top4-listalleni. Sen sijaan nämä kuuluvat:

Tom Cruisen neljä parasta elokuvaa:

1.  Mission: Impossible 2
2.  Jerry Maguire
3.  Rain Man
4.  Collateral

Kamppailua listan ykkössijasta ei tarvinnut käydä. M:I2 oli kauan lempielokuvani. Moottoripyörät, aurinkolasien viskely oi niin coolisti, täydellistä toimintaa... Hehkutuspostaus löytyy vanhan blogin puolelta: täältä. Jerry Maguire taas on yksi Tompan vakuuttavimmista elokuvista, jossa naispääosaa näyttelee Renée Zellweger. Ei siis ihme, että mies sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden. Leffa on lämminhenkinen ja pitää tiukasti otteessaan. Lisäksi tarina on aidosti koskettava ja Maguiren (Curise) kamppailu menestyksen tarpeen ja muiden arvojen välillä on ikuisuuskysymys - aihe joka ei vanhene. Sademies on Dustin Hoffmanin ja Cruisen ansiosta mieleenpainuva elokuva kovin erilaisista veljeksistä, jotka saavat tietää toistensa olemassaolosta vasta isänsä kuoltua ja jätettyä omaisuutensa autistiselle Raymondille (Hoffman). Collateral on listan elokuvista tuorein (2004) ja erilaisin. Cruise näyttelee palkkamurhaaja, joka pyytää pahaa aavistamatonta taksikuskia (Jamie Foxx) toimimaan kuskinaan yhden illan ajan. Tämä leffa on must see!

Nyt vaan odottelen tulevia projekteja. Eritoten tämän vuoden lopulla teattereihin saapuvaa Mission: Impossible -sarjan nelososaa.

3 kommenttia:

June kirjoitti...

Aijai, Tomppa lienee munkin ensimmäinen lempinäyttelijä, ala-asteella 90-luvun alussa Top Gun vei mennessään.. Sittemmin into on kyllä laantunut, mukiinmenevä näyttelijä mutta noin niinkun muuten herran uskottavuus silmissäni meni ajat sitten ;)

Anonyymi kirjoitti...

voi Tomppa ;O) Vihasin häntä Veren vangeissa mutta annoin sen Collateralin myötä vihdoin anteeksi. Nykyään taas hienoa työtä tekevä mies on kyllä sekoillut aikoinaan mutta eikös me kaikki. Minusta tuntuu että Tompalla on vielä parhaat ajat edessä päin!

Kata kirjoitti...

Bubble: Tomppa ei kaipaa tavallista uskottavuutta. Se on ihan omissa sfääreissään ;D Top Gun oli kyllä aikanaan ihan paras.

Mikaela: Todellakin on parhaat ajat edessä! Tomppa parantaa koko ajan, se on luonnonlaki. Veren vangit oli kyllä aika pettymys kun yritin katsoa sitä uudestaan viime vuonna. Pikkutyttönä pidin kyllä siitäkin.