lauantai 1. tammikuuta 2011

Genre: parhaat kauhuleffat

Jatketaan näitä genrekatsauksia minulle hieman tuntemattomammalla kategorialla. Kauhuelokuvia tuli ennen katsottua paljonkin, mutta nykyään todella todella harvoin. Menneiltä vuosilta muutama on kuitenkin jäänyt mieleen. Tässä minun Top 4 kauhuleffani:

Huom! Kuvat paljastavat osia elokuvien juonikuvioista.

1. What Lies Beneath. Michelle Pfeifferin ja Harrison Fordin tähdittämä kauhupätkä lienee joidenkin mielestä enemmän trilleri kuin kauhuelokuva. Ehkä se siksi onkin oman listani kärjessä, sillä verellä mässäily ja moottorisahamurhaajat eivät minua juuri säväytä. Pfeiffer on erityisen hyvä roolissaan tiedemiehen vaimona, joka huomaa kodissa tapahtuvan kummia asioita...


2. The Omen. Se alkuperäinen. Vuodelta 1976. Huh, muistan kun katsoin tämän seiskaluokkalaisena yksin olohuoneessa, kun kaikki muut jo nukkuivat. Pelotti laittaa telkkari kiinni leffan päätyttyä ja ai että pelotti kävellä olohuoneesta omaan petiin, kun koto oli jo pimeä. Leffakokemuksiin liittyy aina muutakin kuin itse elokuva (esimerkiksi katsomistilanne) ja täysin objektiivisen arvion antaminen on mahdotonta. The Omen on kuitenkin aidosti pelottava kauhuelokuva, jossa pikkupoika paljastuu antikristukseksi. Nykykatsojan silmään leffa on vanhanaikainen ja mielestäni se jopa lisää pelottavuutta. Pääosassa, antikristuksen isäpappana on itse Gregory Peck. Tätä ei tosiaan kannata katsoa yksin. Leffalle on tehty vaihteleva joukko jatko-osia ja heikko uusintafilmatisointikin vuonna 2006.


3. The Exorcist. Jatketaan klassikko linjalla. Manaaja nyt vaan on yksi pelottavimmista. Selkeästi 70-luvulla taidettiin kauhuleffojen teko, sillä leffa on tehty vuonna 1973. Manaajassa on hyytävä tunnelma ja jotenkin riivatut lapset on erityisen pelottavia... Saako sen nyt tappaa kun se on antikristus/pahan hengen riivaama/ muuten vaan psykomurhaaja? Pääosassa riivatun tyttären äitinä nähdään Ellen Burstyn ja manauksen suorittavana pappi Merrininä Max von Sydow. Vanhemmillani on kyseinen leffa videona ja muistan katsoneeni mielenkiinnolla ekstroja joissa kerrottiin leffan teosta. Harvoin näkee niin hyviä ekstroja. Dvd-juhlajulkaisuissa lienee mukana vähintään samat ekstrat, jotka kannattaa siis ehdottomasti tsekata.


4. Misery. Elokuvan suomenkielinen nimi kuulostaa itseasiassa paremmalta: Piina. Stephen Kingin kirjaan perustuva Piina on todella hyytävän hyvä kauhuelokuva. King kirjoittaa omaan makuuni liian outoja scifi-kirjoja, mutta Piina on toista maata. Se on hyvällä tavalla perinteinen kauhuelokuva, jossa Kathy Batesin esittämä kirjafani pelastaa James Caanin näyttelemän autokolariin joutuneen kirjailijan. Tosin kirjailija toivoo myöhemmin että pelastaja olisi ollut joku muu... Leffa toimii etenkin Batesin huikaisevan näyttelemisen ansiosta. Tämä leffa mukaan mökkimatkalle ja saattaa olla ettei kauheasti nukuta.



Kuvat AllMoviePhoto ja täältä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uu Misery kuulostaa hyvältä. Bates on loistava. Jotenki oon missannu tälläsen elokuvan olemassaolon ? Hyvä lista.

Anonyymi kirjoitti...

Uu Misery kuulostaa hyvältä. Bates on loistava. Jotenki oon missannu tälläsen elokuvan olemassaolon ? Hyvä lista.

Kata kirjoitti...

Katso ehdottomasti jos vaan ehdit! Ihan klassikkoleffa :) Mä rakastan listoja, niiden pohtiminen on parasta hupia.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä lista, vaikka kauhuleffa-fanaatikkona omani onkin hieman erilainen. Mutta klassikoissa ei oikein voi mennä vikaan ja Omen on kyllä pelottavien kakaroiden alkulähde, ei hemmetti sitä jätkää..

Kata kirjoitti...

Huomaan itsekin, että niissä genreissä, joita katson eniten, muodostuu vähän erikoisemmat suosikit. Kauhuleffoja en tosiaan kauheasti katso, niin on tullut nähtyä klassikot ja ne joita kaverit on suositelleet :)